Kapin Bogi

fitness és személyi edző, életmódtanácsadó

Beszélgetés Andival, egy újabb sikersztori főszereplőjével!

2012. december 23. | Életmód, Érdekes történetek, Interjúk, Motiváció | hozzászólás

Andi

A következő interjúalanyom Andi. Andi 22 éves, gazdaságinformatikus  és egy neves budapesti informatikai cég termékmenedzsereként dolgozik. Körülbelül 4 éve ismerem, mindig is felnéztem rá, mert ő az a fajta ember, aki ha a fejébe vesz valamit, azt véghez is viszi. Én nagyon sikeresnek tartom őt, hiszen még csak 22 éves, de már most van egy nagyon jó állása, amit nemcsak imád, de még iszonyú jó is benne. És azt külön tisztelem Andiban, hogy amit elért, nem “mutyizással” tette, és nem készen kapta meg a gazdag szüleitől vagy ilyesmi, hanem egyszerűen jó volt abban, amit csinált, tehetséges volt, jó döntéseket hozott és megdolgozott azért, hogy elérje céljait. És amióta képes volt életmódot is váltani, talán még nagyobbra nőtt a szememben.

Mielőtt megosztanám veletek az Andival készült interjút, szeretném, ha tudnátok róla pár dolgot. Őszinte leszek, Andira valóban sok szempontból felnéztem amióta csak ismerem, de azért volt 1-2 dolog, amivel nem értettem egyet és nem értettem, miért nem változtat rajta egy olyan okos és intelligens lány, mint ő. Mikor megismertem 4 évvel ezelőtt, szinte sosem mozgott. Semmit. Valamin mindig dolgozott, valami tök jó dologban mindig benne volt, az egyetemen nagyon aktív volt, meg minden, de a mozgáshoz köze nem volt. Nem beszélve a táplálkozásáról. Nulla tudatosság, csak a rendelt, gyors, egészségtelen kaják, rendszertelenség, cukros üdítőitalok, olyan össze-visszaság jellemezte őt. Én legalábbis így láttam őt. Ekkor persze még sem ő, sem én nem tudtuk, hogy azért a háttérben ott dolgozott betegsége, az inzulinrezisztencia is. Ezt később állapították meg nála, erről is mesélni fog az interjúban. Ennek és persze életvitelének meg is volt a látható “eredménye”, az akkori állapotáról Andi képet mellékelt nektek, hogy össze tudjátok hasonlítani azzal, ami viszont most van, a nagy életmódváltása után.

Andi előtte - Andi utána. Na erre varrjatok gombot!

Andi előtte - Andi utána. Na erre varrjatok gombot!

Én elképesztőnek tartom, ami azóta Andival történt. Teljesen megváltozott, az egész életét megreformálta és szemmel látható eredményeket ért el. Én nagyon nagyra tartom az ilyen erős, tudatos, kitartó embereket, és célom, hogy minél több ilyen példát mutathassak meg a világnak, mert én is az ilyenekből tudtam és tudok most is rengeteg energiát meríteni. Éppen emiatt megkértem Andit, egyezzen bele abba, hogy bemutathassam őt is a blogomban. Ez megtörtént, pár napja találkoztunk, és a benne lezajló változásokról és életmódjáról kérdeztem. Olvasd el Andi válaszait, meríts te is erőt belőle és vedd észre, hogy semmi nagyszabású nem kell ahhoz, hogy megváltozz és lefogyj. Andinak sikerült. Neked miért ne sikerülhetne?

(Katt a “Tovább” gombra!)

Mikor kezdtél el rendszeresen tornázni és miért? Mi adta a “kezdő löketet”? :)

2011. október végén 79 kg voltam. Ekkor kerestem fel a háziorvost és kaptam meg a diagnózist, miszerint inzulinrezisztens vagyok – gyakorlatilag ezután kezdtem ráhangolódni a tudatos mozgásra, ami az IR (~ inzulinrezisztencia, szerk.)  hosszútávú kezelésének egyik pillére (a másik kettő a gyógyszerek és a speciális diéta). Először hastáncolni jártam hetente többször, itt hozzászoktam a rendszeres edzéshez. Az első időszak elég nehéz volt, a diéta illetve a gyógyszerezés beállítása nem volt egyszerű, így ekkor még konkrét program nélkül, szoktatás jelleggel jártam edzeni. A gyors életmódváltás hatására 4-5 kg gyorsan el is tűnt rólam.

2012. márciusán kezdtem tudatosan mozgással foglalkozni. Az első edzőtermi edzésemre veled mentem le, te mutattad meg nekem, hogy kell kezelni a futógépet, hogyan és milyen pulzustartományban eddzek, amiért a mai napig nagyon hálás vagyok. Ebben az időszakban főleg kardióztam futógépen vagy elliptikuson, majd elmentem személyi edzőhöz, akihez heti rendszerességgel jártam és a kardiót kiegészítettük súlyzós edzéssel is. A teremben lévő edzések mellett havonta többször elmentem úszni is, ami régi szenvedélyem volt.

Andi ma már szeret edzeni! És ez látszik is rajta!

Andi ma már szeret edzeni! És ez látszik is rajta!

Mi a célod az edzéssel? Mit szeretnél elérni?

A célom kettős: egyrészt az IR kezeléséhez szükséges helyes életmód beépítése a mindennapokba, másrészt a maradék súlyfelesleg eltüntetése. Jó lenne továbbá átúszni a Balatont és lefutni egy félmaratont. :)

Hányszor edzel egy héten és milyen típusú mozgást végzel? 

Főleg gépeken kardiózom, illetve úszom. A kedvencem az elliptikus tréner, már nem okoz gondot 1-1,5 óra folyamatos edzés sem.

Elliptikus tréning

Az elliptikus kör után általában futógépen is futok egy kicsit, a célom, hogy előbb utóbb HIIT (~ high-intensity intervall training, azaz magas intenzitású intervall edzés, szerk.) edzéseket is végig tudjak csinálni. Úszni főleg nyáron jártam, akkor teljesítettem a Velencei tóátúszás 3 km-es távját is – ilyen hűvös időben ritkán vállalom be az uszodát, de kéthetente egyszer azért igyekszem csobbanni egyet.

Az étkezésedre mennyire figyelsz oda? Mennyire vagy tudatos?

Az IR miatt kifejezetten fontos odafigyelni az étkezésemre, így ezt nem tudom megúszni, ha túl sok szénhidrátot eszem, akkor rosszul leszek. Napi 160 gramm CH az adagom, ami mennyiség módosul az edzések idején. Oda kell figyelnem arra, mikor és milyen típusú szénhidrátot eszem, hogy lehetőleg amit lehet cukormentesen vagy édesítővel kérjek, illetve kb. 3 óránként egyek. Ez néha elég nehéz, de próbálom tartani a ritmust.

A mozgáson és a táplálkozáson kívül még mit teszel azért, hogy egészséges legyél? Van valamilyen titkod, praktikád? :)

Számos olyan apróság van, amivel jelentősen lehet javítani a közérzeten szigorú diéta nélkül is. Igyekszem kerülni a felesleges energiabevitelt, így például szendvicsbe nem teszek vajat, inkább egy karika paradicsomot rakok közvetlenül a kenyérre – ezzel nem csak, hogy egészségesebben kezdem a napot, de a plusz zsírt is megúszom. A cukor kerülése miatt szinte teljesen leszoktam a szénsavas és cukros üdítőkről, maximum light kólát iszom, még a cukrozott gyümölcsleveket is kerülöm, illetve szénsavmentes vizet iszom. Hasznos csere lehet a fehér kenyér lecserélése, a fehér rizs helyett barna rizs, a hagyományos tészta helyett durumtészta fogyasztása.

Régi nadrág alul - új felül. Szép!

Régi nadrág alul - új felül. Szép!

Sokat segítenek az éhség és az izomláz elkerülésében a fehérje shake-ek, a lassú felszívódásúak akár egy komplett étkezést is képesek helyettesíteni, a gyors felszívódásúak pedig segítenek megelőzni az izomlázat, ráadásul finom csokis ízük van. :) Úgy gondolom, a helyesen alkalmazott táplálékkiegészítők segítenek a szervezetnek a regenerálódásban, naponta szedek például aktív sportoláshoz ajánlott vitaminkészítményt.

Az edzés fizikai és táplálkozási része mellett szigorúan odafigyelek arra, hogy eleget pihenjek, illetve kikapcsolódjak, mert nagyon hiszek abban, hogy a lelki egészség mindennek az alapja.

Szerinted mik azok a tipikus hibák, amit az emberek hajlamosak elkövetni a mozgással, egészséges életmóddal kapcsolatban? Miért van az, hogy sokaknak nehézséget okoz tartani a súlyukat vagy fogyni? Mit csinálnak rosszul?

Szerintem az egyik legnagyobb hiba a türelem hiánya, túl gyorsan akarnak túl sokat elérni, ezt mindenképp el kell kerülni. Ha hosszú ideig nem mozogtál semmit, akkor nem várhatod el magadtól, hogy minden azonnal menni fog – én anno 50 métert nem tudtam egy huzamban leúszni a medencében, annyira elszoktam a mozgástól. Az étkezési szokásokat sem lehet megváltoztatni egyik napról a másikra, fokozatosan kell kiiktatni a káros élelmiszereket és beépíteni az újat.

Amit nagyon fontosnak tartok még, hogy hagyjunk magunknak egy kis mozgásteret – ha soknak érezzük, akkor lazítani kell a gyeplőn, betartva az alapelveket (azaz továbbra sem pizzát enni vacsorára), hagyni kell regenerálódni a lelket is.

Az "új" Andinak már nem okoz gondot egy - másfél óra zsírégető edzés!

Az "új" Andinak már nem okoz gondot egy - másfél óra zsírégető edzés!

Neked személy szerint mi okoz nehézséget? Van valami, amit nem könnyű betartanod?

A rendszeres edzés a kritikus pont, nehéz beállítanom egy fix napirendet. Szeretném, ha lassacskán eljutnék oda, hogy munka előtt heti háromszor elmennék edzeni – jelenleg betervezem, de elalszom, mert előző este sokat néztem a sorozatokat.. Ebbe szeretnék némi rendszert vinni.

Te milyen elvek szerint élsz? Van esetleg valamiféle mottód, életfilozófiád?

Úgy gondolom, hogy mindenki a saját sorsáért felelős, olyan lesz az életem, amilyenné magamnak teszem. Ha felállok a kanapéról és lemegyek edzeni, akkor fittebb és egészségesebb leszek, ha nem, akkor tunyulok tovább mély önsajnálatban. Ki kell járnom a saját utam, meg kell küzdenem a saját álmaimért, mert senki nem fogja megtenni helyettem.

Amikor lefogytam 65 kg-ra hosszú hónapok után, akkor magamra is tetováltattam: “Life is what you make it”.

Life is what you make it!

Life is what you make it!

Mi a sikered titka? (Fogytál több, mint 10 kilót, ez nagy siker, főleg mi segített ebben?)

A siker egyik titka az, hogy felfedezték a betegségemet és emiatt elkezdtem utánajárni, hogyan tudnék mégis fogyni és a sok szakember együttműködésének hála, sikerült is. A másik titka talán a türelem – nem azonnal akartam az eredményt, tudatosan, lassabb fejlődést vállalva vágtam bele, szerintem ennek köszönhető az is, hogy sikerül tartani a súlyomat, hiszen az étkezési szokásaim tényleg megváltoztak, nem csak egy hóbort idejére.

Ha szeretnéd Andit jobban megismerni és életét követni, ajánlom a személyes blogját olvasgatásra! 


Notice: wpdb::prepare helytelenül került meghívásra. The query does not contain the correct number of placeholders (11) for the number of arguments passed (12). További információk a WordPress hibakeresés oldalon. (Ez az üzenet a 4.8.3 verzióban került hozzáadásra.) in /home/gotitkonzi/web/kapinbogi/wp-includes/functions.php on line 3361

Kapcsolódó bejegyzések

Hozzászólások
REVOLUTION
Kapin Bogi - R-EVOLUTION edzés

Funkcionális köredzés minden korosztálynak. Nőknek és férfiaknak is!

Helyszín: Városmajor Park, Széll Kálmán tértől két percre

Időpont: Minden szombaton 11:00-12:00

további részletek itt »
MAGAMRÓL
Kapin Bogi

Kapin Bogi vagyok, leendő edződ! Hiszek benne, hogy bármilyen álom megvalósítható, csak megfelelő hozzáállás és jó szokások kellenek hozzá!

» tudj meg többet

facebook

hirdetés

támogatóim