Kapin Bogi

fitness és személyi edző, életmódtanácsadó

Felejtsd el a fogyókúrákat! (1. rész)

2013. január 13. | Életmód, Hitek / tévhitek, Táplálkozás, Zsírégetés | hozzászólás

FogyásEddig sem rejtettem véka alá a véleményemet a fogyókúrákkal kapcsolatban, de úgy érzem, itt az ideje, hogy nyíltan és hosszasan beszéljünk róluk, mert sajnos sokan csinálják és úgy látom, rengetegen nem tudják, hogy a fogyókúrák teljesen értelmetlen és eredménytelen módjai céljaink elérésének. Igen, az igaz, hogy bizonyos esetekben gyorsan le lehet fogyni tőlük, de belegondoltál már abba, hogy pontosan mitől is lesz kevesebb a testsúlyod? Tulajdonképpen mit is fogysz le egy-egy fogyókúra alatt? Gondolom ilyen mélyen nem néztél utána… Ha megtetted volna, soha egy pillanatig nem jutna eszedbe fogyókúrázni.

Mielőtt elárulnám, miért vagyok ennyire fogyókúra-ellenes, szeretném felhívni a figyelmedet egy érdekes jelenségre. Véleményem szerint – bocsánat, ha ezzel valakit meg fogok sérteni – csak a lusta emberek fogyókúráznak rendszeresen. Csak azok, akik minimális energiabefektetéssel szeretnének olyan eredményeket elérni, amit másoknak csak hosszú évek kitartó munkájával sikerül. Mert ugyebár mit is ígérnek nekünk ezek a divatos, mindenhol reklámozott fogyókúrák? Azt, hogy te csak csináld és pár hét alatt annyi kilót leadhatsz, amitől úgy fogsz kinézni, mint a képen mutogatott tökéletes alakú, izmos, feszes nő vagy férfi.

Gyerekek… Azért minden hülyeségnek ne dőljünk már be! A képen látható izmos, feszes nő (vagy férfi) évek óta hetente négyszer-ötször izzad az edzőteremben ahhoz, hogy úgy nézzen ki! Helyesen táplálkozik és soha a büdös életben nem venné be azokat a fogyasztó tablettákat, amiket vele reklámoznak! Soha nem követnének olyan diétát, ami megköveteli, hogy sokkal kevesebb energiát vigyenek be a szervezetükbe, mint amennyire valójában szükségük volna. Azért nem tennék ezt meg, mert tudják, hogy ettől az izmaikat fogják lefogyni (és némi zsírt is, de az a leadott izomtömeghez képest elenyésző) és rengeteg vizet és egyéb hasznos anyagokat (pl. glükögént) fognak veszíteni. Nem beszélve arról a tényről, hogy a képek, amiktől annyi ember beszédül és hatására ész nélkül elkezdenek fogyózni, nem is a valóságot mutatják! Profi fotós által készített műtermi képekről van szó, amit persze Photoshop-pal tökéletesre kattintgatnak… Mi pedig birka módjára mindent követünk, ami azt ígéri nekünk, hogy 2 hét alatt pont ugyanúgy fogunk kinézni, mint ők ott a képen…

szép nő gyümi

Fogd fel végre és fogadd el, ha tartós és szép eredményt szeretnél elérni, azért meg kell dolgozni! Nem jön az olyan könnyen, mint ahogy azt sugallják feléd a reklámok. Ne higgy el mindent! Ha valahol azt látod, hogy “pár hét alatt tökéletes alak”, meg ilyen fogyitabi, meg olyan fogyitabi, amit ha beszedsz, bármit megehetsz és mégis fogyni fogsz, és lehetne még sorolni a hirdetésekből ismert kliséket, egyből szólaljon meg egy vészcsengő a most már okos kis fejedben: engem már megint át akarnak verni! Engem már megint meg akarnak téveszteni és ki akarják csalni a pénzemet! Mert ezek a cégek csak ezt akarják! Tudják, hogy lusta vagy, tudják, hogy te is szép akarsz lenni, mint mindenki, és hamis reménnyel kecsegtetnek, mert tisztában vannak vele, hogy te hajlandó vagy még pénzt is fizetni, csak ne kelljen hosszú időn keresztül keményen dolgozni azért, amit el szeretnél érni.

Hidd el, a világon mindenki, aki valamiben sikeres, keményen megdolgozott érte! Nincs olyan ember, aki egy tablettát szedve lefogyott volna, nem hízott volna vissza, és még csinos és izmos is lett volna tőle! Tudom, ezt ígérik neked, és tudom, hogy sok mindennek bedőltél már, sok fogyókúrát próbáltál már ki (Atkins-diéta, káposztaleves kúra, csoki-fogyókúra, és ki tudja, még mennyi baromság van), de őszintén: megoldotta a problémáidat? Segített neked? Vékony és izmos lettél tőlük? Nem hinném…

Sikertelen fogyókúra

A sikerhez vezető út nehéz és melós. Mindenki számára elérhető, de 1-2 hét alatt nem valósítható meg. Le kell cserélned a rossz szokásaidat jókra, azaz ki kell alakítanod egy számodra megfelelő, követhető, egészséges, aktív életmódot! Ha ez sikerül, utána ezt már nem lesz nehéz “betartanod” (mint a fogyókúrát), mert ez lesz a természetes! Beépül a mindennapjaidba és mivel hosszú távon tartható, óriási eredményekhez vezet, ami megadja a szükséges motivációt is!

A következő néhány cikkem arról fog szólni, mit érdemes a táplálkozásodon változtatni ahhoz, hogy soha ne legyél éhes és az egészségedet szolgálja! Azt is el fogom mesélni, milyen káros hatásai vannak a különböző fogyókúráknak és mit jelent az “álfogyás” fogalma. Remélem ez a mai cikk – ha más nem is – de legalább gondolatébresztő volt és ez és a következő bejegyzéseim hatására átértékeled majd a divatos fogyást elősegítő módszerekről alkotott képedet!


Notice: wpdb::prepare helytelenül került meghívásra. The query does not contain the correct number of placeholders (11) for the number of arguments passed (12). További információk a WordPress hibakeresés oldalon. (Ez az üzenet a 4.8.3 verzióban került hozzáadásra.) in /home/gotitkonzi/web/kapinbogi/wp-includes/functions.php on line 3356

Kapcsolódó bejegyzések

Hozzászólások
REVOLUTION
Kapin Bogi - R-EVOLUTION edzés

Funkcionális köredzés minden korosztálynak. Nőknek és férfiaknak is!

Helyszín: Városmajor Park, Széll Kálmán tértől két percre

Időpont: Minden szombaton 11:00-12:00

további részletek itt »
MAGAMRÓL
Kapin Bogi

Kapin Bogi vagyok, leendő edződ! Hiszek benne, hogy bármilyen álom megvalósítható, csak megfelelő hozzáállás és jó szokások kellenek hozzá!

» tudj meg többet

facebook

hirdetés

támogatóim