Kapin Bogi

fitness és személyi edző, életmódtanácsadó

Kevés pénzből egészségesen? Miért ne? :)

2013. február 12. | Életmód | hozzászólás

Ma arról fogok írni nektek, hogyan lehet egészséges elemeket beépíteni az életmódunkba akkor, ha nincs erre a célra túl sok pénzünk. Tapasztalataim szerint sok esetben jelent problémát az, hogy noha az elhatározás már megvan, eldöntöttük, hogy szeretnénk tudatosabbak lenni, többet mozogni, egészségesebb ételeket enni, ennek az ötletnek a gyakorlatba való áthelyezéséhez nem kevés pénzre volna szükség, és emiatt a kezdeti lelkesedés lassan elkopik. Az egészséges életmód ugyanis sokba kerül! (Arra persze sose gondolunk, mennyire sokba kerül az, ha betegek vagyunk, és hosszú távon gyakorlatilag anyagilag is megéri egészségesnek lenni! De most nem ez a téma…)

egeszseg penz

Mert gondoljunk csak bele: ha el szeretnénk kezdeni sportolni és ezt edzőteremben szeretnénk megtenni, bérletet kell vennünk, ami nem egy olcsó mulatság. Ha le szeretnénk cserélni étrendünk megszokott elemeit egészségesebbekre, szintén azonnal meg fogjuk érezni pénztárcánkon a különbséget: mint tudjuk, egy kiló hagyományos fehér kenyér nem ugyanannyiba kerül, mint egy kiló teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztből készült magvas kenyér… És még lehetne sorolni a példákat a végtelenségig. Nem is ragozom tovább, gondolom mindenki észreveszi a boltban, mikor vásárol, hogy az egészséges ételek egyszerűen pofátlanul drágák. A zöldségek, gyümölcsök, gyümölcslevek, bio ételek, halak sokszor horribilis összegekbe kerülnek, amit ma Magyarországon sajnos nagyon kevesen engedhetnek meg maguknak. Hogy ez miért van így, abba nem érdemes nagyon belemenni, mert mi, „kisemberek” ezen úgysem tudunk változtatni. Amit viszont meg tudunk tenni magunkért, a családunkért és az egészségünkért az az, hogy nagyon megválogatjuk, mit veszünk és eszünk meg.Mindig érdemes megnézni az ételek összetevőit, mielőtt megvásárolnád őket: figyelj arra, hogy lehetőleg ne tartalmazzon színezékeket, ízfokozókat, tartósítószereket, stb. Nem könnyű manapság ilyen ételeket találni, majdnem mindenben megtalálhatók ezek a hozzáadott anyagok, de egy kis odafigyeléssel meg lehet találni a (viszonylag) jó minőségű termékeket. Nem beszélve arról, hogy mi magunk is előállíthatunk sok mindent otthon, aminek az az előnye, hogy mi döntjük el, mit adunk hozzá és mit nem. Ez persze több energiával jár, de szerintem megéri. Például azoknak, akiknek kertjük van, érdemes otthon megtermelni a háztartásba szükséges gyümölcsöket és zöldségeket, fűszernövényeket, így valóban biotermékeket tudtok fogyasztani és nem kerül annyiba, mintha a boltban vennétek meg. Arra is oda kell figyelni, hogy lehetőleg idénygyümölcsöket és –zöldségeket együnk, így jobb esélyünk van arra, hogy az, amit fogyasztunk, nincs telenyomva mindenféle méreganyaggal, amitől látszólag érettebb és szebb lesz a zöldség, gyümölcs és persze tartósabb. Ilyenkor télen a paradicsom és uborka helyett együnk inkább lilahagymát, napközben szőlő helyett rágcsáljunk inkább répát vagy csicsókát. A cukrozott üdítőitalok helyett válasszunk vizet, egészségesebb és olcsóbb is.

kocogas park

Persze tudom, hogy pénz nélkül nagyon nehéz valóban egészséges étrendet tartanunk, de már egy-két apróság figyelembevételével sokat javíthatunk életvitelünkön. Az átgondoltabb étkezésen kívül persze ott van még a mozgás is, amit szintén pénz nélkül vagy csak minimális anyagi befektetéssel építhetünk be életünkbe. Manapság minden sarkon van egy fitneszterem, ahol lehetőségünk nyílik különféle csoportos tornákon résztvenni, edzőteremben edzeni, stb, de azt ne felejtsük el, hogy ezek a helyek nem azért jöttek létre, mert másképpen nem lehetett sportolni! Az edzőtermeknek csupán azért van létjogosultságuk, mert az emberek számára (főleg a vásoroskban élők számára) sokkal praktikusabb megoldás lemenni egy terembe mozogni, mint kimenni a (sok esetben nem létező) parkba kocogni, tollasozni, biciklizni, labdázni vagy csak egy kicsit tornázni. Nagyon jó edzőterembe járni, félre ne értsetek, én is nagyon szeretek ott lenni és mozogni, de tartsuk szem előtt, hogy otthon, a nappalinkban, vagy a kertben, esetleg egy parkban, erdőben is lehet edzeni! Ahhoz, hogy elmenj futni, sétálni, biciklizni vagy otthon tornázgass, egy fitying sem kell! És manapság szerencsére rengeteg segédanyagot találhatunk az interneten, ami megkönnyíti a dolgunknak: tornavideókat, edzésterveket, zenét a futáshoz, és így tovább. Úgy gondolom, minden lehetőségünk adott ahhoz, hogy fittek és egészségesek legyünk, akkor is, ha tele van a pénztárcánk és akkor is, ha éppen pénz szűkében vagyunk. Ebben a kérdésben a pénz nem számít: ha akarod, a világ pénzét is ráköltheted arra, hogy helyesen élj, járhatsz a legmenőbb, legdrágább edzőtermekbe tornázni, megveheted a legdivatosabb fitneszruhákat és eheted a szuperegészséges (és szuperdrága) bio ételeket és táplálékkiegészítőket, de ha elhatározod, hogy váltasz és megváltoztatod a szokásaidat, viszonylag kevés pénzből is nagyon egészséges és fitt életet lehet élni. Csupán akarnod kell! A többi csak kifogás… :)


Notice: wpdb::prepare helytelenül került meghívásra. The query does not contain the correct number of placeholders (11) for the number of arguments passed (12). További információk a WordPress hibakeresés oldalon. (Ez az üzenet a 4.8.3 verzióban került hozzáadásra.) in /home/gotitkonzi/web/kapinbogi/wp-includes/functions.php on line 3361

Kapcsolódó bejegyzések

Hozzászólások
REVOLUTION
Kapin Bogi - R-EVOLUTION edzés

Funkcionális köredzés minden korosztálynak. Nőknek és férfiaknak is!

Helyszín: Városmajor Park, Széll Kálmán tértől két percre

Időpont: Minden szombaton 11:00-12:00

további részletek itt »
MAGAMRÓL
Kapin Bogi

Kapin Bogi vagyok, leendő edződ! Hiszek benne, hogy bármilyen álom megvalósítható, csak megfelelő hozzáállás és jó szokások kellenek hozzá!

» tudj meg többet

facebook

hirdetés

támogatóim