Kapin Bogi

fitness és személyi edző, életmódtanácsadó

“Az emberi életnek a legfontosabb fokmérője a boldogság!”

2013. március 3. | Interjúk, Motiváció | hozzászólás

Kerekesszék sportSokat gondolkodtam azon, hogy milyen bevezetőt lehetne írni ehhez a mai interjúhoz. Rengeteg gondolat és érzés kavarog bennem a témával kapcsolatban, de végül nem sikerült semmi frappánsat kitalálnom. Talán nem is baj, a cikk úgyis magáért beszél. Röviden annyit kell tudni, hogy egy ismerősömön keresztül jutottam el interjúalanyomhoz, Bálinthoz, aki nagyon fiatal, 24 éves és mozgássérült. Egy évekkel ezelőtt történt baleset következtében került kerekesszékbe, ami nyilvánvalóan teljesen megváltoztatta az egész életét. Ennek részleteiről ő maga fog beszámolni. Ha valaki rendszeres olvasója a blogomnak, az tudja, soha nem random választom ki az embereket, akikről írok. Mindig jó okom van arra, hogy megosszam veletek ezeket a történeteket.

Ezúttal az ösztönzött arra, hogy elkészítsem Bálinttal az interjút, hogy megmutathassam nektek (és saját magamnak is), milyen erős is tud lenni az emberi akaraterő. Egy olyan példát szerettem volna bemutatni, ami bizonyíték arra, milyen sokat számítanak az az ember életében a prioritások, a szemléletmód, az értékrend. Szerintem sokan sokszor érezzük úgy, hogy akkora probléma van az életünkben, amiből nincs kiút; olyan akadály, ami miatt akár úgy is gondolhatjuk, már nincs miért dolgozni, nincs miért küzdeni, nincs miben reménykedni. Azonban mindig arra kell rájönnöm, nincs olyan akadály, amivel ne lehetne megküzdeni. Az én problémám a saját életemben óriásinak tűnhet, de ha körülnézek, látom, másoknak is vannak gondjai, sőt, sokkal nagyobbak, mint az enyémek, mégis képes megbirkózni velük. Ha ő képes rá, én miért ne lennék? Mostanában már igyekszem így gondolkodni. És szeretném, ha az olyan történetekből, mint amilyen Bálinté, ti is hasonló következtetéseket tudnátok levonni. Én Bálint életkedvéből és motivációjából új adag erőt tudtam nyerni, egy kicsit megint át tudtam értékelni a saját életemet és segített átrendezni a prioritásaimat, újragondolni, mi fontos számomra és mi kevésbé. Remélem Bálint hozzáállása az élethez a ti szemléletetekre is ráragad, jó olvasgatást kívánok!

Mit érdemes tudni rólad? Bemutatkoznál pár mondatban? 

24 éves joghallgató vagyok. Életemet alapvetően határozza meg a sportolás és a sport szeretete. Szeretem a történelmet, a jó filmeket, az utazást és az új információkat. Nyitottnak és pozitív személyiségnek írnám le magam, szeretem az intelligens humort és az édességet. :)

Mikor, hány évesen és milyen körülmények között kerültél kerekesszékbe?

16 évesen kerültem kerekesszékbe egy autóbaleset következtében.

Hogyan érintett ez téged? Miben változtatta meg a mindennapjaidat?

A baleset következtében nyaki gerincvelő sérülést szenvedtem, mely azt jelenti, hogy az így sérült ember mellkastól lefelé nem tud mozogni és jóformán semmit sem érez.  Emellett- attól függően hányas nyaki csigolyánál történik a sérülés- az ujjak sem mozognak, valamint a tricepsz sem funkcionál.

Az életem a baleset után fenekestül felfordult, semmi sem működött- mert nem is működhetett- úgy már mint régen. A sérülést követően teljesen mozgásképtelen voltam, semmimet sem tudtam megmozdítani hetekig, hónapokig. Az első egy évemet kórházban és rehabilitációs intézetben töltöttem, gyógykezelésről gyógykezelésre jártam.

Kerekesszék

Nagyon nehéz időszak volt ez számomra, hisz az életem egy másodperc töredéke alatt változott meg olyan irányba, amit nem én választottam, nem én akartam. Az addigi változatos, mozgalmas hétköznapjaim unalmassá és fekvéssel telivé váltak.

Hogyan sikerült megbirkóznod ezzel az új élethelyzettel? Mi segített feldolgozni a történteket?

Az az igazság, hogy az volt a „szerencsém”, hogy én nem voltam tisztában a sérülésem természetével,azt hittem ez csak egy átmeneti állapot és pár hónap múlva minden az eredeti kerékvágásban folyik majd tovább… Csak folyamatosan, apránként- úgymond adagolva- szembesültem a valósággal, nem pedig mint akinek mondjuk amputálják a lábát, mert az ott egyértelmű, hogy nem lesz már többet… Ahogy telt az idő és találkoztam sorstársaimmal- akik már évek, vagy akár évtizedek óta székben élnek- úgy döbbentem rá, hogy a várt gyógyulás nem lesz olyan gyors. Aztán rá kellett jönnöm, az is benne van a pakliban, hogy akár egyáltalán nem jön el… Persze arról meg vagyok győződve, hogy az orvostudomány egyszer csak alkot majd valami „forradalmit” és akkor majd eljön az én időm.

Egyébként a család és a barátok sokat segítettek, egy ilyen helyzet támogatás nélkül nem lehet végigcsinálni, nem lehet újra- ha csak képletesen is- talpra állni.

Amúgy ennek a sérülésnek az a nagy „előnye” hogy a balesetkor nagyon mélyre zuhansz, annyira mélyre kerülsz, hogy onnan már csak felfelé van és ha csak el nem cseszel valamit, akkor a helyzeted többé-kevésbé javulni fog.

Kerekesszékes rögbi

Mi az, amit a baleseted előtt probléma nélkül csinálhattál és azóta nehézségekkel jár? Van bármi, amiről le kellett mondanod? Mi az, ami azóta sem változott?

A baleset előtt bármit szabadon tehettem- persze a törvény adta kereteken belül- spontán, nem kellett megterveznem semmit, mindent lehetett csinálni „csak úgy”. Ez mára megszűnt, mindent előre tervezni kell, ha megyek valahová, meg kell gondolnom le tudok-e ott parkolni, be tudok-e menni, van-e ott akadálymentes mosdó, stb. Továbbá néhány dologban mások segítségére vagyok szorulva, ami folyamatos alkalmazkodást jelent. A spontaneitás megszűnt az életemből. A „mozgáskorlátozott” egy találó szó, de koránt sem jellemzi eléggé azt az állapotot, amiben mi vagyunk. Az emberek- ha látnak egy kerekesszékest- csak arra gondolnak, hogy „szegény nem tud járni”, pedig a probléma ennél jóval összetettebb.

Mióta van benned a sport szeretete? Pontosan milyen  sportokat űzöl és hányszor egy héten?

A sport szeretete már kisgyermek koromtól él bennem, a sportos életmód elkötelezett híve vagyok, e nélkül nem igazán tudnám elképzelni a földi létet. Kerekesszékben élve is ugyanúgy meg lehet találni a megfelelő mozgásformát- persze jóval kevesebb lehetőség van és sokkal körülményesebb-, ugyanúgy lehet sportosan, aktívan élni. Persze rengetegen vannak, akik a körülményeikre vagy az anyagi helyzetükre hivatkozva nem csinálnak semmit, de úgy gondolom, hogy súlyt venni a kezedbe nem igazán pénz kérdése.

Igyekszem a lehetőségeimet minél szélesebben kihasználni, a korlátaimat tágítani a sport terén is. Kerekesszékes rögbit játszok, úszok, handbike-ozok, kondizok, ezeket általában heti kétszer. Persze a handbikeot télen nem lehet tekerni, ezért ilyenkor inkább többet tornázom otthon.

Kerekesszékes rögbi

Mi a célod a sporttal? Milyen egyéb céljaid vannak?

Az úszással a célom az, hogy versenyeken induljak, hazai és világversenyeken szerepeljek, persze a fő cél a Paralimpia. Lehetőleg már Rióban.

A kerekesszékes rögbivel pedig- a realitások talaján maradva- az, hogy külföldi versenyekre tudjunk járni, jó csapatként működjünk és egyre jobban felzárkózzunk az európai színvonalhoz.

Kerekesszékes rögbi

Mi motivál arra, hogy tanulj, sportolj, azaz ennyire aktív és tartalmas életet élj? Honnan meríted a lelkesedésedet és kitartásodat?

A sportoláshoz nem igazán van szükségem külső motivációra, hisz nagyon szeretem, így nem kell, hogy valami motiváljon- mint ahogy a csoki evéshez sem kell túl sok motiváció. :)

Persze ahhoz hogy a hideg vízbe télen beugorjak… mondjuk ahhoz kell… kell, hogy cél lebegjen a szemem előtt, mert anélkül nem szívesen csinálom. Ha bármikor is elbizonytalanodok, akkor az előző kérdésben kifejtettekre gondolok.

Jelenleg mit tartasz fontosnak, értékesnek az életedben? 

Erre csak túl tágan tudnék válaszolni, nem igazán tudok kiemelni fontos elemeket az életemben. Ha muszáj lenne, akkor az elmondottakon kívül az emberi kapcsolatokat, a karrierépítést és a példamutatást jelölném meg.

Van bármi, amire nem kérdeztem rá, de szeretnéd megosztani velünk?

Az emberi élet minősége nem azon múlik, hogy valaki kerekesszékben éli-e az életét vagy sem. Számtalan céltalanul tengődő, gyötrődő „járóképest” látni, akiknek pusztán azért, mert – jelzem csak testileg! – egészségesek, még nem fenékig tejfel az élet. Persze nekem sem az, de ettől függetlenül kevésbé tudnám jobban élvezni.

Az emberi életnek számomra a legfontosabb fokmérője a boldogság. Ha őszintén elmondhatod magadról, hogy boldog ember vagy, akkor másról nem is kell beszélni.

Ezúton is szeretném megköszönni Bálintnak, hogy időt és energiát fordított kérdéseim megválaszolására, nagyon hálás vagyok neki ezért! Sok sikert kívánok neked a jövőben, mind a sport terén, mind a jogi pályán, és további boldog életet! :)


Notice: wpdb::prepare helytelenül került meghívásra. The query does not contain the correct number of placeholders (11) for the number of arguments passed (12). További információk a WordPress hibakeresés oldalon. (Ez az üzenet a 4.8.3 verzióban került hozzáadásra.) in /home/gotitkonzi/web/kapinbogi/wp-includes/functions.php on line 3361

Kapcsolódó bejegyzések

Hozzászólások
REVOLUTION
Kapin Bogi - R-EVOLUTION edzés

Funkcionális köredzés minden korosztálynak. Nőknek és férfiaknak is!

Helyszín: Városmajor Park, Széll Kálmán tértől két percre

Időpont: Minden szombaton 11:00-12:00

további részletek itt »
MAGAMRÓL
Kapin Bogi

Kapin Bogi vagyok, leendő edződ! Hiszek benne, hogy bármilyen álom megvalósítható, csak megfelelő hozzáállás és jó szokások kellenek hozzá!

» tudj meg többet

facebook

hirdetés

támogatóim