Kapin Bogi

fitness és személyi edző, életmódtanácsadó

Ez a dolgunk edzés előtt és után!

2013. április 8. | Edzés | hozzászólás

Gondolom, hogy sokaknak nem ismeretlen az a jelenség, amiről ma fogok írni. Vannak emberek a fitnesztermekben, akik a csoportos edzésekre szándékosan késve érkeznek vagy éppen az óra vége előtt 5-10 perccel sietve távoznak, mintha hirtelen valami halaszthatatlan dolguk akadt volna. Láttatok már ilyet, ugye? Ez persze sokszor biztosan így is van, de ha valaki rendszeresen ellógja a bemelegítést és / vagy a nyújtást, az egy idő után elkezd gyanússá válni. És gondolom azt sem kell bemutatni, amikor emberek megérkeznek az edzőterembe, átöltöznek és azonnal, bemelegítés nélkül nekiállnak súlyzós edzést végezni. Ők a végén persze nyújtani is “elfelejtenek”. Ha te ennél tudatosabb vagy és esetleg elképzelni sem tudod, miről, pontosabban kikről beszélek, segítek neked: ismertetőjelük, hogy ők azok, akik nem tudják bekötni a cipőfűzőjüket, nem tudják összeérinteni a két kezüket a hátuk mögött és úgy mozognak, mint a robotok. A rugalmas izomzatról még hírből sem hallottak és egy rossz (mások számára inkább hétköznapi) mozdulattól lerokkannak. Most már megvan? Gondoltam. :)

mr-olympia-prejudging-1

Maradjunk annyiban, hogy a bemelegítés és a nyújtás  fontossága nem véletlenül folyik még a vízcsapból is. Komoly élettani okai vannak annak, hogy minden szakember, aki kicsit is konyít a sportoláshoz, erősen ajánlja az alapos bemelegítést MINDEN edzés előtt! Ez azért nagyon fontos, mert az edzés folyamán az izmaid összehangolt működésére van szükség ahhoz, hogy a gyakorlatokat helyesen és sérülésmentesen végre tudd hajtani, ehhez azonban az izomzatodnak – szó szerint – elég melegnek kell lennie, csak akkor tudod igazán hatékonyan működtetni és kihozni belőle a maximumot. Érdemes legalább 10-15 percen keresztül bemelegítő, nem megerőltető mozgást végezni edzéseid előtt – akármilyen sportot is űzöl, ami beindítja a testedben a különböző anyagcsere-folyamatokat, megemeli a pulzusodat, serkenti a vérkeringést, fokozza az oxigénfelvételt, segít az ízületeidet beolajozni, átmozgatni az izmokat, szalagokat és megemelni a testhőmérsékletedet körülbelül fél Celsius fokkal. Így minimálisra csökkented az esetleges kisebb-nagyobb sérülések (ízületi bántalmak, húzódások, szakadások az izmokban, szalagokban) és rosszullétek (szédülés, ájulás) esélyeit és nagyobb teljesítmény elérését teszed lehetővé izmaid számára. Mindenképp jól jársz vele, sose hagyd ki. :)

stretching

A testmozgás utáni nyújtás szintén elengedhetetlen, mert megelőzhető vele az izmok rövidülése – illetve segíteni lehet a már megrövidült izmokon, amik korlátozzák a szabad mozgást. Ha minden edzés után nyújtasz, egy idő után érezni fogod, hogy rugalmasabb az izomzatod, könnyebben mozogsz és az edzés utáni izomláz is elviselhetőbb. Aki viszont lecsalja a nyújtást, merev izmai lesznek, amivel persze sokkal könnyebben le lehet sérülni, így mindenképp ajánlom, hogy ezt az edzés utáni 5-10 percet soha ne sajnáld magadtól.

Szombaton 4 órakor a BME Sportközpontban találkozunk a BombaTornán, ahol ha tetszik, ha nem, 10 perc bemelegítéssel kezdünk és 10 perc nyújtással végzünk, a kettő között pedig megpróbállak majd kikészíteni titeket! ;) Késni nem ér és ellógni sem a végéről, gyertek! :) Részleteket itt találtok: http://kapinbogi.hu/eddz-velem/

 


Notice: wpdb::prepare helytelenül került meghívásra. The query does not contain the correct number of placeholders (11) for the number of arguments passed (12). További információk a WordPress hibakeresés oldalon. (Ez az üzenet a 4.8.3 verzióban került hozzáadásra.) in /home/gotitkonzi/web/kapinbogi/wp-includes/functions.php on line 3290

Kapcsolódó bejegyzések

Hozzászólások
REVOLUTION
Kapin Bogi - R-EVOLUTION edzés

Funkcionális köredzés minden korosztálynak. Nőknek és férfiaknak is!

Helyszín: Városmajor Park, Széll Kálmán tértől két percre

Időpont: Minden szombaton 11:00-12:00

további részletek itt »
MAGAMRÓL
Kapin Bogi

Kapin Bogi vagyok, leendő edződ! Hiszek benne, hogy bármilyen álom megvalósítható, csak megfelelő hozzáállás és jó szokások kellenek hozzá!

» tudj meg többet

facebook

hirdetés

támogatóim