Kapin Bogi

fitness és személyi edző, életmódtanácsadó

Egészséges életmód? Igen!

2013. május 26. | Életmód, Motiváció | hozzászólás

Egészséges életmód – a manapság a csapból is folyó varázsszó, mely gyakorlatilag minden problémánkra megoldást ígér. Elhíztál? Megoldás az egészséges életmód kialakítása! Fáradékony vagy? Egészséges életmód! Fáj a hátad? Mi más, mint az egészséges életmód, ami ezen segíthet. De azon vajon el szoktunk gondolkodni, mit is értünk pontosan ez alatt? És ami még fontosabb: hogyan alakítsuk át “egészségessé” életmódunkat? És hogyan tartsuk meg hosszú távon újonnan felvett, jó szokásainkat? Ez ugyanis nem olyan egyszerű, mint gondolnánk.

csábítás

A kísértés mindenhol ott van: az utcán, otthon, a munkahelyen, a bevásárlóközpontban. Bárhová mész, hívogatnak az ínycsiklandónak tűnő, ámbár annál egészségtelenebb ételek és italok, tele cukorral, sóval, ízfokozókkal, tartósítószerekkel és egyéb káros anyaggal. Nagyon nehéz ellenállni nekik, hiszen mi tagadás, baromira finomak. Ki ne szeretné a frissen kisült illatos pékárukat és a gyönyörű cukrászsüteményeket? Ezeket mindenki szereti! És nyilvánvaló, hogy egy zacskó chips-nek vagy egy tábla csokinak nagyobb az élvezeti értéke, mint egy almának. Ez vitathatatlan. De minden ember életében eljön az a pillanat, amikor meg kell hoznia a döntést: mi a fontosabb neki, a pillanatnyi, gyorsan elillanó boldogságot kínáló ételek vagy az egészsége?

Én nem állítom, hogy a kettő nem fér össze egymással. Véleményem szerint módjával, mértékletesen, egyszer-egyszer mindent meg lehet enni. Számomra az egészséges életmód nem azt jelenti, hogy minden jót megvonok magamtól és korgó gyomorral nézegetem magam a tükörben, hogy milyen nagyon jól nézek ki. Számomra az egészség kiegyensúlyozottságot, jóllétet jelent, aminek része a színes, minőségi táplálkozás, a rendszeres mozgás (heti minimum 3, de ha tehetem, inkább 4-5 alkalommal) és a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés. Ebbe belefér az is, hogy néha, amikor úgy szottyan kedvem, bevágok 2 hambugert vagy rendelek egy jó nagy pizzát, duplasajttal, mert ha már lúd, legyen kövér. ;) És ez így oké, ezzel semmi baj nincs! Mivel nem minden nap teszem ezt, ezért nem vonom meg magamtól, amikor viszont megkívánom. És olyan is előfordul, hogy 2-3 hétig egyáltalán nem edzem, mert egyszerűen nincs kedvem. Ez általában nyáron, a nagy melegben szokott előfordulni. Régen még volt ilyenek miatt lelkiismeret furdalásom, de azóta rájöttem, hogy nagy hiba ilyenek miatt stresszelni.

Kapin Bogi

Törekedni kell arra, hogy jó szokásokat alakítsunk ki magunk számára. Törekedni kell arra, hogy mindig tudjunk a mozgásra időt szakítani. Nem feltétlenül pénzt, időt, ezt hangsúlyoznám! Törekedni kell arra, hogy lehetőségeinkhez mérten minőségi ételeket vásároljunk a boltban, amiből otthon egészséges, tápláló ebédet és vacsorát tudunk főzni. Tudom, most jön az, hogy “persze, könnyű mondani, de méregdrágák az egészséges élelmiszerek és én nem engedhetem meg magamnak, hogy megvegyem őket”. Aláírom, hogy drágák az egészséges ételek, a zöldségek, gyümölcsök, teljes kiörlésű pékáruk, a halak, stb. De most őszintén, a többi, vacakabbnál vacakabb ételek nem drágák? A kakaós csiga, a fehér kenyér és a kóla nem drága? Dehogynem! Szerintem minden drága, amit megeszel és ha már úgyis kifizetünk ennyi pénzt azért, hogy jóllakjunk, érdemes egy kicsit több pénzt rááldozni arra, amit beviszünk a szervezetünkbe. Ne feledd, az leszel, amit megeszel!

Mint mindenben, itt is érdemes hosszú távon gondolkodni. Én mindig azt szoktam példának felhozni és ezzel maximálisan egyetértek, hogy a jelenlegi életviteled az, amivel formálod a jövődet. A mostani étkezési és egyéb szokásaid befolyásolják a későbbi életedet! Az, hogy most hogyan táplálkozol és mennyit mozogsz, hatással lesz rád, egészségedre a későbbiek során. És ha most nem fektetsz bele elég energiát, ha most nem figyelsz erre oda, egész biztosan eljön majd az az életszakaszod, amikor meg fogod bánni, hogy nem tetted. Most kell jó, okos döntéseket hoznod, amíg még megteheted! Ha most sajnálod magadtól, az egészségedtől az időt, pénzt, befektetett energiád, mennyire fogod sajnálni, mikor ennek a többszörösét kell majd magadra áldozni, mikor elérnek a betegségek?

Én hiszem, hogy a tőlünk telhető legtöbbet meg kell tenni azért, hogy minél tovább kitolhassuk az egészséges, gondtalan éveinket. Ennyivel tartozunk magunknak és szeretteinknek is. És hogy kinek mit jelent az egészséges életmód, azt embere válogatja, de az biztos: mindenki képes arra, hogy az ő lehetőségeihez mérten egy jobb, egészségesebb, aktívabb, tudatosabb életet éljen. Csak akarni kell és jó döntéseket kell hozni. Mindenkinek sok sikert kívánok! :)


Notice: wpdb::prepare helytelenül került meghívásra. The query does not contain the correct number of placeholders (11) for the number of arguments passed (12). További információk a WordPress hibakeresés oldalon. (Ez az üzenet a 4.8.3 verzióban került hozzáadásra.) in /home/gotitkonzi/web/kapinbogi/wp-includes/functions.php on line 3356

Kapcsolódó bejegyzések

Hozzászólások
REVOLUTION
Kapin Bogi - R-EVOLUTION edzés

Funkcionális köredzés minden korosztálynak. Nőknek és férfiaknak is!

Helyszín: Városmajor Park, Széll Kálmán tértől két percre

Időpont: Minden szombaton 11:00-12:00

további részletek itt »
MAGAMRÓL
Kapin Bogi

Kapin Bogi vagyok, leendő edződ! Hiszek benne, hogy bármilyen álom megvalósítható, csak megfelelő hozzáállás és jó szokások kellenek hozzá!

» tudj meg többet

facebook

hirdetés

támogatóim