Kapin Bogi

fitness és személyi edző, életmódtanácsadó

Rezsi, a rettegett!

2014. január 5. | Interjúk | hozzászólás

Kapin BogiA következő interjúalanyomat pár hónappal ezelőtt egy balatoni fitnesztáborban ismertem meg. Ott voltam először az óráján és akkor szerettem bele abba, amit ő csinál. Nagyon tetszett, hogy ötvözi a szokványos “fitnesztermi”, erősítő edzést a boxból jól ismert ütő és rúgó elemekkel, de valahogy még sincs olyan érzésem közben, mintha egy “sima” kick-box aerobik órán vennék részt. Ez valahogy más, rendszerezettebb, jobban átgondolt, hatékonyabb. Az óra neve Iron Box, de most nem erre hegyezném ki a hangsúlyt, inkább a mozgásforma kitalálójára.

Feltételezem, hogy senkit nem ér meglepetésként, hogy ma Tatarek Rezsőről, a 2013-as év legjobb férfi fitnesz oktatójáról fogok írni, akinek ezt a címet immáron ötödszörre sikerült elnyernie Magyarországon! Ha esetleg eddig még nem ismerted a nevét és munkásságát, az azért lehet, mert Rezsi nem egy “celeb” alkat. Nem ő folyik a vízcsapból is, mert úgy döntött, nem hajlandó megosztani Facebook-on 5 percenként, hogy mit evett, hol van, mit csinál és milyet pukizott, hanem csinálja a dolgát és kész. Iron Boxot és személyi edzéseket tart a Gold Centerben, ahol hosszú évek óta szeretik, elismerik és ahol az ő óráin mindig teljes teltház van.

Kapin Bogi
Néhány héttel ezelőtt megkörnyékeztem Rezsit, hogy készíthessek vele egy interjút és ő amellett, hogy nagy örömömre egyből beleegyezett, ráadásul még meg is hívott a december 13-án tartott workshopjára, amin a szép, helyes mozgástechnika kapott főszerepet, több más nagyon érdekes téma mellett! A workshop rendkívül élvezetes és ami még fontosabb, informatív és hasznos volt, sok mindent tanultam az előadóktól a táplálkozásról, az egészséges bélflóráról, edzéselméletről és a helyes mozgástechnikákról. Nagyon tetszett, hogy Rezsi nem annak szellemében tartotta az előadását, hogy ő az istenkirálycsászár és a non plus ultra, aki mindent mindenkinél jobban tud. Nem, ő bátran bevállalta azt, hogy ő is emberből van, sok mindent hibásan csinált a múltban, nem volt tökéletes szakmailag az, amit évekig csinált. Nem volt rossz, az emberek így is imádták és sok értelemben nagyon jól végezte a munkáját, de tökéletes nem volt a dolog. Éppen ezért ő folyamatosan képzi magát és javítgatja, fejlesztgeti edzésmódszereit. Évente 3-4 továbbképzésen vesz részt és mindent próbál beépíteni csoportos és személyi edzéseibe, amit a tanfolyamokon tanul. Rezsi bevallotta, hogy minél többet tud, annál hülyébbnek érzi magát. Én ugyanígy vagyok ezzel és szerintem sokan mások is tapasztalták már ezt az időnként eléggé nyomasztó érzést. De ez másfelől viszont nem is olyan rossz, hiszen arra motivál, hogy sose álljunk le, hanem folyamatosan, egy egész életen keresztül tanuljunk és fejlődjünk.

Kapin Bogi

A Rezsivel folytatott beszélgetésemet egyébként nem tudom olyan formában közölni veletek, amit tőlem az interjúk alkalmával már megszokhattatok. Általában kérdéseket teszek fel és az arra adott választ leírom nektek, szóról szóra. Ez alkalommal ez nem fog menni, mert a beszélgetés nem így zajlott. Már az első kérdésem után beindult egy hosszas beszélgetés, sztorizgatás múltról és jelenről, tervekről és mire eljutottunk volna a következő kérdésemig, kiderült, hogy első kérdésre adott válaszában már benne volt minden, amire a következő 3-4 kérdésben ráközelítettem volna és ez egészen az interjú végéig így ment tovább. Rezsivel nagyon könnyű volt beszélgetni, egy igazán jó fej, közvetlen és humoros, nyílt ember, ha rajtam múlt volna, még mindig ott ülnénk és faggatnám. :)

Kapin Bogi

Természetesen ezúttal is azért esett a választásom egy olyasvalakire, mint Tatarek Rezső, mert meggyőződésem, hogy mindannyian tanulhatunk tőle valamit. Ő 50-en túl is tele van energiával, rövid és hosszú távú célokkal, abszolút fitt és vidám, egyszerűen sikeres. Igazi példakép. A fitnesz-szakmában elért sikereit nehéz lenne felsorolni, de nem is ez a célom, a pontos évszámokat és eredményeket meg lehet nézni Rezsi Iron Box oldalán (http://ironbox.hu/). Az viszont szerintem önmagában is beszédes, hogy Rezső minden nagyszabású fitnesz rendezvényen a nagy színpadon, “főműsoridőben” lép fel és ezzel ezreket mozgat meg! Edzései nem csupán edzések, sokkal inkább prezentációk – Rezsi szavaival élve. Jól megtervezett és jól kivitelezett produkciókat láthattunk eddig Rezsitől és most már tudom is tőle, hogy egy-egy fellépés alkalmával soha semmit nem bíz a véletlenre. Mindig hónapokon keresztül készül egy ilyen jellegű prezentációra, gondosan kiválasztja előre a zenét, a gyakorlatokat, kitűzi az edzés célját és ennek megfelelően építi fel az órát. Ami számomra meglepő volt – lévén, hogy Rezsit egy nagyon laza és vicces pasinak ismertem meg, hogy még a fellépései közben elsütött poénokat is előre átgondolja, megtervezi és minden egyes szavának megvan a maga helye és ideje a prezentációjában! Nem semmi, ki gondolta volna? :) Azt kell hogy mondjam, jól csinálja, valóban szórakoztatóak az edzései. :)

Kapin Bogi

Persze jó szokásomhoz híven megpróbáltam kiszedni Rezsiből sikerének titkát. Alap. ;) Ilyenkor titkon mindig azt remélem, hogy az alany majd valami jó kis konkrét, kézzel fogható és lehetőleg könnyen betartható praktikával szolgál majd, amit csak le kell utánozni és kész, én is egyből olyan sikeres leszek, mint ő. Ez nyilván nem ilyen egyszerű, de azért egy próbát megért. ;) Rezsi úgy gondolja, hogy azért sikerült neki elérnie ezt a sok-sok eredményt, mert mindig többet és többet akar adni az embereknek! Maximalista típus, semmit nem vesz félvállról, mindig alaposan felkészül mindenre, de erről korábban volt már szó. A legutóbbi FittArénán való fellépésére például 3 hónapot készült! Hetente 5x, 6x szokott edzeni, alkalmanként 20-45 percen keresztül, de saját bevallása szerint ezek az alkalmak inkább gyakorlásnak mondhatóak, mint edzésnek. Ő legalábbis így kezeli őket. Magáért gyakorol, hogy jobb legyen, így még jobb legyen az, amit átad a vendégeinek. Logikus, nekem tetszik! :)

Kapin Bogi

Rezsi fontosnak tartja továbbá azt is, hogy mindig saját magával rivalizáljon, ne másokkal. Ezzel kapcsolatban úgy gondolom, sokan abba a hibába esnek, hogy másokat akarnak lenyűgözni, esetleg másokkal versengnek és közben elfelejtik, hogy valójában a lényeg az volna, hogy mindig újat tanuljunk, jobbak és többek legyünk. Ehhez nem kell, hogy jobbak és többek legyünk másoknál, elég, ha múltbéli magunknál vagyunk jobbak és ettől jobban érezzük magunkat, ami önbizalmat és elégedettséget ad nekünk. Rezsi olyannyira komolyan veszi a munkáját és azt, hogy mindig jobb és profibb legyen az, amit prezentál a közönségének, hogy saját bevallása szerint még a mai napig is minden egyes színpadra lépése előtt komoly lámpaláza van! És minden, ami ezzel jár, de ebbe most nem mennék bele, sok lenne mára a pukis megjegyzésem után… ;) Bennem felmerült a kérdés: hogy lehet az, hogy egy Tatarek Rezső még mindig izgulni tud a fellépései előtt? Hát nem jött még rá az évek hosszú sora alatt, hogy tök jól nyomja, mindenki imádja és nincs oka az aggodalomra? Az ő válasza erre nagyon egyszerű volt. Szerinte mindenki izgul, aki komolyan veszi, amit csinál és alaposan fel is készül rá. Aki nem izgul, az nem tett bele elég munkát, így ahogy mondani szokták, az esélytelenek nyugalmával üldögél ott. Sok edző így van ezzel, hiszen olyan jó a marketingjük, hogy szinte nincs is szükségük arra, hogy szakmailag is profik legyenek, az emberek így is rajongnak értük. Rezsi nem ilyen, ő arról akar híres lenni, hogy jók és színvonalasak az edzései, nem arról, hogy milyen “celeb” műsorban mórikálja magát.

Kapin Bogi

Végül, de nem utolsó sorban, mindig igyekszem valamiféle tippet vagy praktikákat kicsikarni interjúalanyaimból, mert ezek általában mindenkit érdekelnek és a gyakorlatban hasznosíthatók. Rezsi szolgáltatott is pár nagyon egyszerű, ámbár nagyon hasznos tanáccsal. Először is: tanulj meg mozogni! Ettől ne sajnáld az idődet és energiáidat, menj el olyan órákra és olyan edzőkhöz, ahol megtanulhatod, milyen a helyes, egészséges testmozgás, mi az a stabilitás és mobilitás (Rezsi decemberi workshopjának egyik fő témája volt!) és mitől lesz hatékony és szép, amit csinálsz! Mikor edzeni mész, legyen fontos szempont az, hogy miden alkalommal tanuljál valami újat, így tudod elérni a folyamatos fejlődést! Következő és egyben a legsarkalatosabb: ne fogyókúrázz! Egészséges, kiegyensúlyozott életmódban kell gondolkodni, aminek része a mozgás, a tiszta táplálkozás és a pihenés is. Ezzel semmilyen fogyókúra nem tud vetekedni.

A helyzet az, hogy még legalább ennyi mindent tudnék írni Rezsőről és az Iron Boxról, de valahol kénytelen vagyok megállj szabni magamnak. Az én konklúzióm az, hogy ha valamit nagyon szeretnél, ha vannak céljaid és ennek érdekében megteszed a megfelelő lépéseket, részt veszel a megfelelő képzésekben és elég melót belefektetsz a dologba, nincs előtted akadály. Tatarek Rezső jó példa erre, hiszen nagyon fiatal kora óta tudta, hogy a fitnesz-szakmában szeretne tevékenykedni, itt akar elérni sikereket és azzal, hogy megfelelő mennyiségű energiát, időt, pénz és egyéb erőforrásokat fektetett bele ebbe az álmába, sikerült is elérnie ezt. Ez előtt csak leborulni lehet és gratulálni hozzá! Na meg persze példát venni róla és hozzá hasonlóan menetelni előre, megállás nélkül!

Kapin Bogi

Ezúton is köszönöm szépen Rezsinek az idejét, amit erre az interjúra szánt és lehetőséget, hogy részt vehetettem a decemberi workshopján, nagyon élveztem az egészet és rengeteget tanultam belőle! Alig várom a következőt! :)

 

 

 

 


Notice: wpdb::prepare helytelenül került meghívásra. The query does not contain the correct number of placeholders (11) for the number of arguments passed (12). További információk a WordPress hibakeresés oldalon. (Ez az üzenet a 4.8.3 verzióban került hozzáadásra.) in /home/gotitkonzi/web/kapinbogi/wp-includes/functions.php on line 3356

Kapcsolódó bejegyzések

Hozzászólások
REVOLUTION
Kapin Bogi - R-EVOLUTION edzés

Funkcionális köredzés minden korosztálynak. Nőknek és férfiaknak is!

Helyszín: Városmajor Park, Széll Kálmán tértől két percre

Időpont: Minden szombaton 11:00-12:00

további részletek itt »
MAGAMRÓL
Kapin Bogi

Kapin Bogi vagyok, leendő edződ! Hiszek benne, hogy bármilyen álom megvalósítható, csak megfelelő hozzáállás és jó szokások kellenek hozzá!

» tudj meg többet

facebook

hirdetés

támogatóim