Kapin Bogi

fitness és személyi edző, életmódtanácsadó

A fitnesz modellek kulisszatitkai! ;)

2014. március 25. | Interjúk, Motiváció | hozzászólás

A mai cikkemet egy 25 éves magyar fitnesz modellről és edzőről, Oravecz Istvánról írom, aki Budapesten él és jelenleg személyi edzőként dolgozik, de csoportos órákat is tart különböző fitnesztermekben. Céltudatosságát és elhivatottságát a fitnesz iránt több versenyen is sikeresen bizonyította, ahol kiváló eredményeket ért el, többek között a 2012 októberi Fitparádén és a novemberi WBPF Magyar Bajnokságon ért el első helyezést.

Kapin Bogi
A Salgótarjánban nevelkedett Istvánt a labdarúgás hozta el Budapestre 14 évesen, de a foci mellett atletizált is és jó kondija megtartása végett már ekkor elkezdett súlyzós edzéseket is végezni. Csoportos órán először 18 évesen vett részt, ahová egy barátnője vitte el és nagyon megtetszett neki az akkor kipróbált ütős-rúgós óratípus. Nem sokkal később, 20 évesen el is végezte az aerobik edző tanfolyamot egy magyar fitnesz iskolában és azóta is kedvencei közé tartozik a kick-box aerobik. Szakmájában eleinte Katus Attila motiválta, de nagyon sokat tanult Bánkúti Gabitól és Bolvár Janitól is. Állítása szerint ma már nincsenek példaképei, de versenyzős időszakában még célfüzete is volt, amibe mindig leírta céljait és képeket ragasztott olyan testépítőkről, akik ösztönözték őt.

Kapin Bogi

Istvánnal beszélgettem arról is, hogy ő miben látja az emberek sikertelenségét a fogyásban és az egészségesebbé válásban. Mindketten egyetértettünk abban, hogy ha valakinek nincsenek kitűzött céljai, ha nem állít fel egy fontossági sorrendet és mindig azt eszi, ami finom és amihez éppen kedve van, valószínűleg sosem fog fejlődni, legalábbis nem olyan mértékben, mint ami lehetséges lenne számára. István azt tanácsolja, hogy mindig írjuk le céljainkat (és ha emlékeztek rá, erről már én is írtam nektek egyszer és ugyanez volt a javaslatom) és ha lehet, képekkel is illusztráljuk, hogy mit szeretnénk elérni! Ezeket a képeket, célokat pedig minél szembetűnőbb helyeken helyezzük el életterünkben úgy, hogy lehetőleg naponta többször is találkozzunk velük (pl. a hűtőn, ruhásszekrényen vagy a fürdőszobai tükrön). Ezek majd emlékeztetnek arra, hogy mit szeretnénk, mik a prioritásaink, mert hát lássuk be, néha hajlamosak vagyunk elfelejtkezni róla. “Este 10 óra van, de olyan jól néz ki ez a kakaós csiga itt az asztalon. Egyem meg vagy ne egyem meg?” Nézz rá a példaképed képére a hűtőn, szedd össze magad, koncentrálj és a válasz utána már egyértelmű lesz. Csak így lehet. Ha nem állítod fel a fontossági sorrendet és / vagy nem tartod be őket, ne is álmodozz arról, hogy egyszer majd te is olyan leszel, mint XYZ, mert nem leszel az. Önkontroll a lelke mindennek.

Kapin Bogi

István étkezésében egyébként majdnem minden megtalálható (kivéve a tejtermékeket, mert ezekre érzékeny), a kalóriákat sem számolgatja, inkább az arányokra figyel. Törekszik arra, hogy a szervezetébe bevitt tápanyagok (hozzávetőlegesen) 60%-a fehérje legyen, emellett pedig fogyaszt némi zsírt, szénhidrátot és persze zöldséget is. A Dr. Lenkei táplálékkiegészítői közül szedi az erős multivitamint, a kollagénnel dúsított tejsavó fehérjét, C vitamint, kalciumot és magnéziumot, plusz ásványi anyagokat, omega3-t és D vitamint. István szerint ha valaki tápanyagban gazdag, egészséges ételeket fogyaszt 3-4 óránként, akkor a szervezete jól fog működni és a felesleges anyagokat hatékonyan lebontja. Én úgy látom, hogy ez nála (is) valóban működik. :)

Kapin Bogi

A versenyekre való készüléskor persze sokkal szigorúbb diétát követett István, de az alapelvek ugyanazok voltak. A fehérjefogyasztásra különösen odafigyelt és egyéb táplálék kiegészítőket is használt (BCAA, kreatin, aminosav, stb.). Amit viszont nagyon komolyan vett a felkészülési időszakban, az az alvás volt. Gondoskodott róla, hogy meglegyen a napi 9 óra alvás és a siker érdekében a bulikat is mellőzte, alkoholt sem fogyasztott, nagyon visszafogott életet élt. Ambícióiban szülei is mellette álltak, noha anyukája inkább a továbbtanulást, a diploma megszerzését támogatta volna. Ennek ellenére hagyták neki, hogy a saját útját járja és mint kiderült, jól tették. István boldog, jól érzi magát a fitnesz szakmában és jövőbeli tervei között is a fitnesz játssza a legnagyobb szerepet.

Köszönöm szépen Istvánnak, hogy beavatott bennünket a fitnesz modellek kívülről csillogó, de valójában rengeteg munkával járó világába, ahol a tudatosság és a kitartás játssza a legjelentősebb szerepet!

 

 

 


Notice: wpdb::prepare helytelenül került meghívásra. The query does not contain the correct number of placeholders (11) for the number of arguments passed (12). További információk a WordPress hibakeresés oldalon. (Ez az üzenet a 4.8.3 verzióban került hozzáadásra.) in /home/gotitkonzi/web/kapinbogi/wp-includes/functions.php on line 3356

Kapcsolódó bejegyzések

Hozzászólások
REVOLUTION
Kapin Bogi - R-EVOLUTION edzés

Funkcionális köredzés minden korosztálynak. Nőknek és férfiaknak is!

Helyszín: Városmajor Park, Széll Kálmán tértől két percre

Időpont: Minden szombaton 11:00-12:00

további részletek itt »
MAGAMRÓL
Kapin Bogi

Kapin Bogi vagyok, leendő edződ! Hiszek benne, hogy bármilyen álom megvalósítható, csak megfelelő hozzáállás és jó szokások kellenek hozzá!

» tudj meg többet

facebook

hirdetés

támogatóim