Kapin Bogi

fitness és személyi edző, életmódtanácsadó

Az egészséges étkezés 5 aranyszabálya

2015. április 10. | Egyéb | hozzászólás

Soha ne legyél éhes

Az éhes ember hibázik. Az éhes ember már nem tud józanul gondolkodni, mérlegelni, tudatos döntéseket hozni. Az éhes ember kapkod, türelmetlen és szétszórt. Mivel a teste egy igen fontos szükségelete, a táplálkozás nincs megfelelően kielégítve, ezért csak arra tud igazán koncentrálni, hogy ezt megtegye. Ha éhesen mész el bevásárolni, akkor egész biztosan olyan élelmiszerek is a kosaradban fognak landolni, amikre semmi szükséged és csak a szemed kívánja. Amit pedig megveszel a boltban, az otthon a spájzból fog kísérteni, amíg meg nem eszed. Ezt te is tudod. Amit pedig eszel, azzá leszel. A tudatos étkezés a boltban kezdődik, a konyhában folytatódik és az étkezőasztalnál fejeződik be. Ehhez viszont észnél kell lenni, úgyhogy ne nehezítsd meg a saját dolgod azzal, hogy kiéhezteted magad.

Kapin Bogi

3-4 óránként egyél

Az első pontból kifolyólag (is) nagyon fontos, hogy folyamatosan energiával lássuk el a szervezetünket, így sosem kell átélnünk azt a frusztráló érzést, amit minden ember ismer, aki életében már legalább egyszer fogyókúrázott vagy egyéb okból éhezett. Továbbá azért létfontosságú a rendszeres étkezés, mert így mozgásban tartjuk az emésztőrendszerünket és az anyagcsere-folyamatokat is gyorsítjuk. A napi ötszöri étkezéssel azt tanítjuk a testünknek, hogy nem kell a zsírpárnákba raktározni, hiszen folyamatosan jön az utánpótlás, aggodalomra semmi ok. Ha megnézitek, hogy a legfittebb, legcsinosabb, legsportosabb emberek hogyan élnek, látni fogjátok, hogy sokszor esznek egy nap, sosem éheztetik magukat és mégsem híznak el.

Ne edd túl magad

Ha betartod a második aranyszabályt és 3-4 óránként táplálékot juttatsz be a szervezetedbe, akkor ezzel nem lesz problémád. Ha nem vagy éhes, akkor tudatos tudsz maradni a mennyiséget illetően is, ami legalább olyan fontos, hogy mint a gyakoriság. Egyénenként változó, hogy kinek mennyi ételre van szüksége, ezért a legjobb, ha a saját életmódod (munkád jellege, fizikai aktivitásodod) és a tested által adott reakciók (hízás, jó közérzet, puffadás, teltségérzet) alapján alakítod ki a saját étkezésedre vonatkozó szokásokat.

Kapin Bogi

Igyál vizet

A vízcsapból is az folyik, hogy vizet kell inni. Tessék végre elfelejteni a cukros vagy éppen nem cukros, de mindenféle édesítőszerrel, színezékkel, tartósítószerrel és egyéb vacakkal mérgezett italokat, üdítőket. A testednek folyadékra van szüksége, méghozzá elég sokra: 10 kilogrammonként fél liter tiszta vízre, azaz egy 60 kg-os embernek 3 liter vizet kell meginnia naponta! Ha ehhez még nem vagy hozzászokva, akkor nem lesz könnyű, de nehéz sem. Ez csupán egy szokás, amit fokozatosan probláma nélkül ki lehet alakítani. Kezdd el és láss csodát! Jobb lesz az emésztésed, szebb lesz a bőröd, a hajad, jobban fogod érezni magad, könnyebben fogsz fogyni és többet fogsz a mosdóba járni. :D

Kapin Bogi

Minőségi és tiszta ételeket fogyassz

Tiszta alatt nem azt értem, hogy mosd le az ételről a piszkot és kész is vagyunk. Törekedj arra, hogy vegyszermentes, jó minőségű és tápanyagokban gazdag ételeket fogyassz. Amikor vásárolsz, nézd meg a termékek cimkéit, tanulményozd az összetevőket és részesítsd előnyben azokat a termékeket, amik nem tartalmaznak ízfokozókat, tartósítószereket, színezékeket, lisztet, cukrot és egyéb teljesen felesleges anyagokat. Minél inkább áttérsz erre a tudatosabb életformára, annál kevesebb mérget viszel majd be a testedbe és ezt a tested busásan meg fogja hálálni, ezt tapasztalatból (is) állítom. A kezdet olykor nehéz és igen, ez sok időt fog igénybe venni – eleinte. Aztán mikor már megtanulod, hogy mi jó neked és milyen alapanyagokból érdemes dolgozni, ez is ugyanolyan rutinnál fog válni, mint a mostani, kevésbé egészségtudatos életmódod.

Kapin Bogi

Remélem hasznosnak találtad ezt az összefoglalót! Most viszont rajtad van a sor! Ha a világ szeme nem is, de az én szemem rajtad van, hajrá! :) Kérlek írd meg kommentben a véleményedet, tapasztalataidat és a te tanácsaidat, kíváncsian várom!


Notice: wpdb::prepare helytelenül került meghívásra. The query does not contain the correct number of placeholders (11) for the number of arguments passed (12). További információk a WordPress hibakeresés oldalon. (Ez az üzenet a 4.8.3 verzióban került hozzáadásra.) in /home/gotitkonzi/web/kapinbogi/wp-includes/functions.php on line 3356

Kapcsolódó bejegyzések

Hozzászólások
REVOLUTION
Kapin Bogi - R-EVOLUTION edzés

Funkcionális köredzés minden korosztálynak. Nőknek és férfiaknak is!

Helyszín: Városmajor Park, Széll Kálmán tértől két percre

Időpont: Minden szombaton 11:00-12:00

további részletek itt »
MAGAMRÓL
Kapin Bogi

Kapin Bogi vagyok, leendő edződ! Hiszek benne, hogy bármilyen álom megvalósítható, csak megfelelő hozzáállás és jó szokások kellenek hozzá!

» tudj meg többet

facebook

hirdetés

támogatóim